poniedziałek, 23 czerwca 2014

Jedz dobrze - makarony

Niemal każda osoba, którą znam lubi makaron. Ale czy wiecie jaki wybrać, aby nasycił nas na dłużej? Jaki jest zdrowszy? Przedstawię Wam kilka propozycji makaronu, a odpowiedź nasunie się sama na myśl.

   Makaron z mąki pszennej:
Produkowany jest z mąki oczyszczonej. Zawiera stosunkowo małą ilość błonnika, przez co szybciej stajemy się głodni. Nie posiada on zbyt wielu substancji odżywczych pomagających nam w utrzymaniu dobrego wyglądu.

   Makaron z pszenicy durum:
Semolina to mąka produkowana z pszenicy durum. Z tej mąki produkuje się dobrej jakości makarony zawierające dużą ilość błonnika (największą wśród wszystkich makaronów), białka, witamin, tłuszczów oraz makro- i mikroelementów. Taki makaron po ugotowaniu nie skleja się. Charakteryzuje się żółtawym kolorem.

   Makaron pełnoziarnisty:
Produkuje się go z pełnowartościowej mąki razowej. Posiada on więcej błonnika, witamin, minerałów i błonnika niż makaron biały. Dłuższy czas będziemy mieć uczucie sytości i nie będzie nas korciło, żeby sięgnąć po batonik czy dodatkową porcję dania. Ma on niższy indeks glikemiczny od makaronu z mąki pszennej.




Każdy makaron powinien być produkowany jedynie z mąki i wody, dlatego unikajmy makaronów jajecznych.

Uważajcie również na zwykły biały makaron podszywający się pod makaron razowy czy pełnoziarnisty. Jeśli czytając skład makaronu zauważysz w nim imbir lub paprykę(tak, mogą służyć jako barwnik nadający makaronowi brązowego koloru) lub inny barwnik odłóż go, bo to nie jest 'zdrowy' makaron tylko udawany.

P.S. Muszę spróbować tego makaronu durum, bo dziś dowiedziałam się o nim dużo dobrych rzeczy. Do tej pory wybierałam makaron razowy lub pełnoziarnisty.

P.S.2. Motywujcie mnie do prowadzenia bloga w komentarzach. Pozdrawiam Maga!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz