piątek, 20 czerwca 2014

Jaki chleb wybierzesz? Pszenny, mieszany czy żytni?

Chleb jest jakby podstawowym produktem żywieniowym, więc na samym początku postanowiłam przybliżyć Wam jego wady i zalety.

Pieczywo pszenne:   jest wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej. (chleb pszenny, bułki, grahamki, chleb graham, bagietki francuskie)
Mąka, z której się go piecze jest bardzo dobrze oczyszczana. Nie ma w niej więc dosyć cennego błonnika. Jest on lekkostrawny, ale w nadmiarze MOŻE TUCZYĆ (uwaga!)

Pieczywo mieszane: produkowane z mąki pszennej i żytniej. (chleb wiejski, kaszubski, krakowski, oliwski, mleczny, baltonowski, słonecznikowy, z soją)

Taki chleb polecam osobom starszym oraz dzieciom, ponieważ posiada on znacznie więcej witqmin, błonnika i substancji mineralnych niż chleb pszenny.

Pieczywo żytnie razowe: piecze się je z jasnej lub ciemnej mąki żytniej.

Mąka, z której piecze się taki chleb nie jest oczyszczana, więc zawiera cenne składniki odżywcze. Dzięki temu ten chleb obniża zły cholesterol.


Jakie pieczywo wybierzesz?
P.S. wybaczcie, nie wiem co zrobiłam, bo jeszcze się nie znam, ale dodałam białe zaznaczenie i próbowałam je usunąć, ale ciągle tak wyskakuje ;c



Brak komentarzy: