Chleb jest jakby podstawowym produktem żywieniowym, więc na samym początku postanowiłam przybliżyć Wam jego wady i zalety.
Pieczywo pszenne: jest wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej. (chleb pszenny, bułki, grahamki, chleb graham, bagietki francuskie)
Mąka, z której się go piecze jest bardzo dobrze oczyszczana. Nie ma w niej więc dosyć cennego błonnika. Jest on lekkostrawny, ale w nadmiarze MOŻE TUCZYĆ (uwaga!)
Pieczywo mieszane: produkowane z mąki pszennej i żytniej. (chleb wiejski, kaszubski, krakowski, oliwski, mleczny, baltonowski, słonecznikowy, z soją)
Taki chleb polecam osobom starszym oraz dzieciom, ponieważ posiada on znacznie więcej witqmin, błonnika i substancji mineralnych niż chleb pszenny.
Pieczywo żytnie razowe: piecze się je z jasnej lub ciemnej mąki żytniej.
Mąka, z której piecze się taki chleb nie jest oczyszczana, więc zawiera cenne składniki odżywcze. Dzięki temu ten chleb obniża zły cholesterol.
Jakie pieczywo wybierzesz?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz